Taekwon-do Elmélet

Mi a Taekwon-do?

A Taekwon-do egy koreai eredetű harcművészet és küzdősport. 

ITF_Taekwon-do_Tree-logo.gif

Tae = láb, kwon = kéz, do = művészet, legtöbbször magyarul ezt így olvashatjuk: "a lábbal és kézzel küzdés művészete".

A stílus valamennyire hasonlít az ismert Karate ágazatokhoz, itt is kézzel és lábbal küzdenek, és ezeket használják technikáikban. Mint a neve is mutatja, a láb kiemelt szereppel bír: a stílus főleg rúgásokra épít: úgy szokás mondani, hogy 65-70% lábtechnika, és nagyjából a maradék 30-35% a kéztechnika.

A Taekwon-do stílust 1955-ben alapította Choi Hong Hi nagymester.

Az ITF a stílusirányzat, melyet mi is követünk, 1966-ban alapult, "International Taekwon-do Federation" névre hallgat, ruhánkon büszkén hordjuk címerét.

Magyarországon az első Taekwon-do edzést 1977. szept. 7-én tartotta Harmat László mester, a magyar Taekwon-do megalapítója.

A sportág történelmével sok külön cikkben fogunk majd foglalkozni, erre ebben a bejegyzésben nem fogok bővebben kitérni. Az érdeklődőknek addig is nyugodt szívvel ajánlom a wikipedia-n található Taekwon-do szócikket:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Taekwondo

A Taekwon-do mozgásanyaga

A TKD mozgásanyaga alapvetően hat különböző részre bontható. Mindegyik témáról lesz külön cikk, melyben részletezni fogjuk az alapelemeket, legfontosabb momentumokat és az esetleges szabályokat.

Bázistechnika, vagy alapgyakorlatok (Gibon Yonsup)

Ezek adják a Taekwon-dos mozgás alapját, itt sajátítják el a tanulók (és a mesterek) a mozgások minél precízebb, erősebb, szebb kivitelezését. Ezeket a gyakorlatokat a TKD-sok egyedül végzik, képzelt ellenfelek elleni hárításokat, támadásokat csinálnak, a gyakorlás által pedig a mozgáskultúra fejlődik, ezáltal az összes technika egyre rendezettebbé válik, egyre kevesebb fölösleges mozdulattal. 

Formagyakorlatok (Tull)

A formagyakorlatok közben a Taekwondoin a bázistechnikában begyakorolt mozgásokat felhasználva, egy előre meghatározott sorrendben hajtja végre, melynek ritmusa, iránya előre meghatározott, megkoreografált. A technikákat itt is képzeletbeli ellenfelek ellen hajtjuk végre. A fontos különbség a bázistechnikához képest, hogy a gyakorlatok itt adottak, és különösen fontos a megtanultak egybeépítése, összekötése (sok más egyéb fontos tényező mellett, melyre különn cikkben majd ki fogok térni bővebben is).

Formai küzdelem (Yaksok Matsuki)

A formai küzdelemben már valódi ellenféllel, párral áll szemben az ember aki ellen kötött lépésekben, de félig szabad technikákkal hajt végre támadó illetve védekező technikákat, egy félig kötött alap koreográfia mellett. A formai küzdelmeknek három fajtáját különböztetjük meg: a három-, a két-, illetve egylépéses formai küzdelmet.

Önvédelem (Hosin Sul)

Ez a rész nem szorul különösebb magyarázatra, a Taekwon-do mozgásanyagának kiemelt része foglalkozik az önvédelemmel, melybe beletartozik mind az egy-, illetve több ellenféllel szenbeni önvédelem, illetve fegyveres (fegyveres támadó elleni) önvédelem is. 

Töréstechnikák (Kyokpa)

A töréstechnikák alapvetően két részre bonthatóak: erőtörés, illetve speciáltechnikai törések. Az erőtörés lényege, hogy egy adott támadó technikával minél erősebb, vastagabb célpontot törjünk el. Ez általában egy vagy (inkább) több deszkalap, tégla, vagy kifejezetten erre a célra kitalált, újra felhasználható műanyag törőlap. A speciáltechnikai törés abban különbözik, hogy valamilyen egy vagy több nehezebb helyen levő célponton hajtjuk végre a törést. Ez lehet egy nagyon magasan tartott deszkalap, több lap egymás utáni eltörése, vagy több lap egyszerre történő eltörése azonos vagy különböző technikákkal.

Küzdelem, szabad küzdelem (Chajoo Matsuki)

Az önvédelem mellett ez a másik olyan téma, ami kevesebb magyarázatra szorul, és magától értetődő. Itt már a mozgások, technikák szabadon megválaszthatóak, és bizonyos szabályrendszeren belül gyakorlatilag bármit lehet használni. Alapvetően kötelezően (nyitott kezes) kesztyűt, lábfejvédőt kötelező használni a küzdelemben, opcionálisan (szivacsos) sípcsontvédőt, fejvédőt, fogvédőt, férfiaknak szuszpenzort, nőknek mellvédőt szokás használni. Öv alatt semmilyen technika nem hajtható végre. A találati felületek a felsőtest eleje, két oldala, vállak, illetve a fej. Fejre nem szabad toló rúgást végrehajtani, nyak, hát pedig tiltott területek. A küzdelem szabályairól mindenképp külön cikk vagy cikksorozat készül majd.

(Felhasznált forrás: Harmat László - Taekwondo (1984))