In memoriam Végső István

Kedves Taekwon-dos edzőtársak, mesterek, barátok!

VI2.jpg

Végső István 2.Danos mester, a Hatvani TKD klub helyettes vezetője hosszan tartó szenvedés után, súlyos és gyógyíthatatlan rákbetegségben a múlt héten elhunyt. Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük!

Temetése július 12-én pénteken 14.00 órakor lesz az Új Hatvani temetőben.

Alább Harmat László nagymester búcsúzó szavait és Végső Istvánról készült nekrológot olvashatjátok.

Végső István mestertől búcsúzik a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség

Búcsút veszünk szeretett és megbecsült mestertársunktól, a  példamutató, mindig segítőkész embertől, a nagyszerű baráttól és  munkatárstól. Végső István nemcsak mesterként élt, de élete utolsó és  legnehezebb esztendejében mindvégig mesterhez méltó módon viselte  azt a mérhetetlenül sok és méltatlan szenvedést, amit a sors rámért.

Végső István halála nemcsak a Taekwon-do Szövetségnek, a  barátoknak és a mestertársaknak óriási veszteség, de szeretett családja  mellett szinte pótolhatatlan vesztesége a Hatvani Taekwon-do klubnak is.

Köztudott, hogy István szívvel lélekkel támogatta szeretett klubját a  hatvani TKD klubot. Mestere segítő jobbkezeként komoly részt vállalt  az edzésvezetői feladatokban és a felnövekvő harcművész generáció  kinevelésében. Közel az ötvenedik életévéhez itthon és külföldön  még versenyzőként is képes volt kiemelkedő teljesítményt nyújtani  az erőtörési illetve önvédelmi versenyszámokban. Munkabírása és a  Taekwon-dohoz való legendásan kemény hozzáállása példamutató volt.

Bár István barátunk a halállal vívott „végső” harcát elveszítette, egész életművével és kiemelkedő személyiségével valamennyiünk  megbecsülését és szeretetét mindörökre elnyerte.

A mai napon Végső István 2.Danos mesternek tiszteletem és  nagyrabecsülésem jeléül a posztumusz 3.Danos mester fokozatot  adományozom, egyben kérem Szövetségünk valamennyi klubvezetőjét, hogy következő edzésükön egy perces néma felállással tisztelegjenek  elhunyt mestertársunk emléke előtt. Megbízásomból Dudás Attila mester  a hatvani klub vezetője Szövetségünk koszorúja mellett jelképesen egy  három arany csíkkal megjelölt fekete övet helyez el a ravatalon.

Drága Végső István barátunk és mestertársunk, nyugodjál békében. Soha nem fogunk elfelejteni! Emlékedet mostantól a hatvani Nemzetek  Kupája örökíti meg, mely ezentúl a „Végső István emlékverseny” nevet is  viseli. 

Harmat László VIII.Dan, nagymester 
A Magyar ITF Taekwon-do Szövetség elnöke

Nekrológ

Végső István 1963. július 16.-án született.

A Hatvani Taekwon-Do Klubnak 1994. szeptember 1-től (31 éves korától) volt tagja. Első Dan-ra 2005 márciusában vizsgázott, 11 év kitartó munkája után.  2. Dan-ra 2011 tavaszán.

Mivel erős felépítésű mester volt és a küzdelmi versenyszámból akkorra kissé már „kiöregedett”  ezért megtalálta a habitusához, testalkatához leginkább illő kategóriát és ez az erőtörés volt. 

Csapat erőtörésben kétszer állt fel a dobogó legfelső fokára, kétszer a második helyen végzett. 
Egyéni legjobb eredménye a 2011-es Országos Bajnokság  erőtörési bronzérme volt Mezőhegyesen. 

50 éveshez közeledő kora ellenére külföldön is szép eredményeket hozott klubjának. Horvátországban önvédelmi versenyszámban  első helyen végzett, míg 2012 tavaszán utolsó  eredménye Romániában, Nagyváradon erőtörés első helyezés volt.

Munkabírása, a TKD-hoz  való kemény, harcos hozzáállása példamutató volt. 

A klub városi rendezvényein aktívan részt vett legyen az bemutató – futófesztivál, vagy  mivel kitűnően főzött a május 1-ei főzőversenyek lelkes szakácsa.

Végső István egy kitűnő humorérzékkel megáldott igazi mókamester is volt, hiszen a klub februári  farsangi bulijain sorra meglepte csapatát különböző beöltözési ötletességeivel. 

Példás –konfliktusoktól mentes- családi életet élt. Nagyon büszke volt lányára – Martinára  aki szintén  Mester fokozatú TKD-s. 

E 19 év Taekwon-Do mellett még két szenvedélye volt. Imádott motorozni, ezen kívül a horgászást is  nagyon kedvelte. A hatvani motoros klubbal számos  európai országot bejárt sok élményt szerezve és  a fényképeket a legismertebb közösségi oldalra fel is tette.

2012 októberében – bár sohasem dohányzott  tüdőrákot állapítottak meg nála, edzésen is gyakran fulladt  kemoterápiás kezelését megkezdték.  

Ez egy ideig sikeresnek tűnt, azonban a Mester ezt a harcot nem tudta megnyerni. Rövid szenvedés után 2013. július 5-én 11 nappal 50. születésnapja előtt 14 óra 10 perckor egy utolsó sóhajjal örökre  lehunyta szemeit a MESTER. 

Emléke örökké élni fog szívünkben. 

Polgári (urnás) temetése pénteken (12-én) 14:00-kor lesz az Új Hatvani temetőben. 

- Jövőre a Nemzetek Kupája hatvani verseny egyúttal Végső István Emlékverseny nevet viseli.