TKD Elmélet: Forma 7. rész - Toi-Gye

Yi Hwang 1501 és 1570 közt élt, Korea egyik legjelentősebb konfucionista alakja. A másik jelentős személy fiatalabb kortársa, Yi I volt. Ismerősen hangzik a név? Igen, ő valóban Yulgok.

Yi Hwang írói álneve volt Toi Gye (egyes romanizált írások szerint Toegye), melynek szó szerinti jelentése visszavonuló patak.

1000_won_serieIII_obverse.jpeg

Yi Hwang 1501-ben született, Ongye-ri-ben, a Jinseong Yi család gyermekeként, ő volt a legfiatalabb a nyolc testvér közül. 12 éves korában már konfucianista műveket tanult nagybátyjától, és elkezdett verseket írni. 18 évesen megírta élete egyik legjelentősebb költeményét, Yadang címmel (Tó a vadonban).

23 évesen Szöulba költözött, megkezdte tanulmányait a nemzeti Songkyunkwan Akadémián, ahol 1527-ben végzett, majd állami hivatalnok lett. 33 évesen újra folytatta tanulmányait a Songkyunkwanon, ahol továbbképzését kiváló érdemjegyekkel zárta. 37 évessen visszatért szülőfalujába megsiratni elhunyt édesanyját. 39 évesen folytatta az állami pályát, ahol számos pozíciót betöltött, köztük a titkos királyi felügyelő posztot is 42 évesen. 
Több alkalommal részt vett a korrupt kormányzat tisztogató akcióiban, melynek eredményeként - és köszönhetően szigorú elveihez való ragaszkodásának -, számos esetben kitiltották a fővárosból.

Csalódva a politikában visszavonult, később mégis több alkalommal töltött be különböző állami pozíciókat. 1560-ban megalapította a Dosan Seodang nevű iskolát, élete hátra lévő részét pedig a meditációnak és tanulmányainak szentelte. Myeongjong király számos alkalommal megpróbálta meggyőzni, hogy térjen vissza a politikai életbe, de Yi Hwang ragaszkodott a tanulmányaihoz.

67 évesen végül mégis visszatért a királyi bírósághoz. A király hirtelen bekövetkezett halála után kinevezték a Rítusok miniszterévé - ez egy speciális pozíció volt a konfucianista államokban -, de elutasította ezt, és újra visszatért tanulmányaihoz.
Később is számos alkalommal csábították hivatali pozíciókba; 68 évesen újra folytatta munkáját: több tanácsadói dokumentumot megalkotott, köztük az egyik leghíresebbet, a Seonghak sipdo-t (nagyjából: a Bölcsek tanulmányának tíz ábrája), illetve konfucianista tanokat oktatott a királyi családnak. 70 évesen végleg visszavonult pályájától, 1570-ben halt meg.

Nevét sok utca őrzi. A Dél-koreai 1000 Won-os bankjegyen az ő arca szerepel, illetve róla emlékezik meg harcművészetünk 7. formagyakorlata is. Számos intézményt és egyetemi kutatócsoportot is elneveztek róla Koreában, de Koreán kívül is, pl. Tokyoban, Taiwanon, Hamburban, és az Egyesült Államokban.

Forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Yi_Hwang

A cikk formagyakorlat sorozatunk része, a további történetek ide kattintva érhetőek el.