TKD Elmélet: Övfokozatok

Mint a legtöbb keleti harcművészetnek, melyek nyugaton is megjelentek, a Taekwon-doban is elterjedtek a tudás szintjét jelző övfokozatok.

ovek.jpg

Megj.: A keleti harcművésztekben régen csak a tanítványt és a mestert különböztették meg, de az emberek szeretik látni a saját haladásukat kézzel foghatóbban megtestesülve is (mint az övük színe).

A Taekwon-doban összesen 10 tanuló és 9 mesterfokozat van.

A tanuló fokozatokat kup-nak vagy gup-nak hívják koreaiul (a vélemények különböznek, hogy hogyan kell helyesen "romanizálni" az eredeti koreai szót) , 10-től megy lefelé 1-ig, azaz a legelső fokozat a 10 gup/kup, a fehér öv.

Minden egyes szintre előre adottak a vizsgaanyagok, melyek bázistechnikából, formagyakorlatokból és erősítésből állnak, magasabb fokozatokon ehhez még hozzájönnek a különböző formai, tradicionális ill. szabad küzdelmek, és a töréstechnika.

A tanuló övfokozatok sorra a következők:

10. gup/kup - Fehér öv
9. gup/kup - Fehér öv, sárga csík
8. gup/kup - Sárga öv
7. gup/kup - Sárga öv, zöld csík
6. gup/kup - Zöld öv
5. gup/kup - Zöld öv, kék csík
4. gup/kup - Kék öv
3. gup/kup - Kék öv, piros csík
2. gup/kup - Piros öv
1. gup/kup - Piros öv, fekete csík

A kezdő TKD-sok öv nélkül kezdenek (a fehér övet hordják, de a fehér övre is van külön vizsga, vizsgaanyag).

Az övvizsgák zöld övre még általában egyesületi szinten kerülnek lebonyolításra, kék csíkra és afölött pedig már az országos övvizsgán van lehetőség bizonyítani (Magyarországon).

A mesterfokozatokat danoknak hívják (hasonlóan más harcművészetekhez), ezeket 1-től 9-ig növekvő sorrendben számozzák. A fekete övön szokás szerint egyik végén a viselője neve, másik oldalon pedig a Taekwon-do felirat, koreai kanjikkal (koreai karakterekkel), és alul római számmal a danfokozat szintje van arany színnel felhímezve.

Nemzetközi újításként az ITF TKD-ban is bevezették a junior mester kategóriát (18 év alatt), ami azt jelenti, hogy ők még nem teljesen fekete övet, hanem junior mester övet hordanak nemzetközi versenyeken, amely egy fekete öv, keresztben végig egy vékony (1 centis) fehér csíkkal. Ezt Magyarországon egyelőre még nem vezették be, de várhatóan a közeljövőben sor kerül rá.

Az övszínek jelentése a következő:

Fehér: az ártatlanság, érintetlenség szimbóluma, arra utal, hogy a viselője még nem rendelkezett előzőleg Taekwon-do tudással;

Sárga: a földet jelképezi, melyben az elvetett mag kicsírázik, kikel, ahogy a TKD alapjait is lefektették viselőjében;

Zöld: a növekedést, fejlődést szimbolizálja, ahogy a viselőjében a Taekwon-do tudás gyarapszik;

Kék: az eget jelképezi, mely felé a magasodó fa nő, mint viselője Taekwon-do tudása;

Piros: veszélyt jelez, mely figyelmezteti ellenfeleit, hogy maradjanak távol viselőjétől, és egyben viselőjét is emlékezteti, hogy tudása immár veszélyes hatalom, melyet felelősséggel kell kezelnie;

Fekete: a fehér ellentéte, viselője érettségét és Taekwon-do tudását, a félelemmel és sötétséggel szembeni rettenthetetlenségét jelképezi.

(Szerk.: időközben már bevezették a junior öveket még színes övekre is, itthon azonban egyelőre csak a mestereknél várják el a junior öv hordását szövetségi rendezvényeken.)