Talico - interjú Poós Péter mesterrel

Szeptember közepén megújult a Taekwondo Coaching Akadémia, ami mostantól új néven, a Taekwondo Life Coaching (Talico) égisze alatt segít nekünk az életvitelünk jobbá tételében. A Talico a testet és lelket is aktívan edző, alapvetően küzdősport elemeket és saját testsúlyos erősítő gyakorlatokat is tartalmazó, új mozgásforma Magyarországon. 

Hogy miről is szól pontosan ez az egész, Poós Péterrel beszélgettünk, aki a projekt egyik megálmodója (Bayer Péter és Gábor Zoltán (Mandula) mesterek mellett), és annak többségi tulajdonosa. 

Poós mestert harcművész körökben sokan ismerik: V. danos ITF Taekwon-do mester, és az ország egyik legnépesebb Taekwon-do klubjának vezető mestere. A harcművészeten kívül komoly üzletember, akinek az üzleti gondolkodása ugyanúgy kihat a harcművészetére, mint a harcművészettel megragadott életfilozófiája a munkájára. A közelmúltban adta át klubjának - a Buday Taekwon-do Klubnak - operatív irányítását a fiatalabb generációnak, hogy mind az edzésen, mind az élet egyéb területein megjelenő újabb céljaira is koncentrálhasson. Ahogy Ő mondta azokra, ahol „valóban rá van szükség”.

Sokan ismernek, de mégis kevesen tudják - hogyan kerültél a Taekwon-do közelébe?

Forrás: Buday Taekwon-do Klub / Facebook

"Annyira nem izgalmas történet, anyukám fodrászának a lánya taekwondozott, és így kerültem le én is edzésre az első kerületbe, a Medve utcába. Rövid tornagatyában, atléta trikóban, 12 évesen. Megszereztem a fehér övet, de aztán rövidesen jött a szétválás, és ezen a helyen a klubban WTF-es edzések mentek tovább. Úgyhogy mi tovább álltunk a Törökvész úti iskolába egy Tóth Attila nevű tehetséges sráccal - aki akkor 18 éves volt, fekete csíkkal. Ő volt nekünk a nagyon nagy mester. Valamikor akkoriban kapta meg utána az első dant. Az én korábbi edzőm kék öves volt, ami azokban az években nagyon magas övfokozatnak számított."

Mi az oka annak, hogy manapság sokkal rövidebb idő alatt szerzik meg az emberek a színes öves övfokozatokat?

Ez már egy egészen más világ.

"Anno nem volt színes TV, azon is volt két csatorna, és voltak időszakok, amikor csak zúgás ment. Egy ilyen világról beszélünk, ezek voltak a 80-as évek. Ott nem volt olyan, hogy te csak úgy megtanultad a Do-San tullt. Csak azt tudtad, amit megtanítottak neked. És úgy tudtad, ahogy a mestered megtanította. Más mestert nem láttál. Egy egész más rendszer volt. Nem is szabad összehasonlítani a mai világgal.” 

Mindig is magától értetődő volt, hogy a tudást, amit megszereztél tovább add az újabb generációknak?

poos_1.JPG“Nem. Én a Buday-jal kezdtem el oktatni, amikor a klub vezetése rám szakadt. Harmat nagymester egy időben befejezte a Központi Edzőteremben az oktatást, és akkor felmerült a kérdés, hogy mit csináljunk - átmenjünk-e másik klubba, vagy folytassuk-e együtt. Nem akartunk más klubba átmenni, úgyhogy 4-5-en összefogtunk, kibéreltünk egy termet, és elkezdtünk együtt edzeni. Gábor Farkas barátom, aki ma egyébként a Csopaki Hullámtörők csapatának a vezetője - második danos - volt a vezetőedző, 10 évvel volt idősebb nálam, ami sokat számított. Én akkor voltam 20 éves. Előtte nem gondoltam volna, hogy ezt szeretném. Körülbelül 22 éves koromban rámszakadt a klub, mert Farkas a munkahelyi leterheltséte és nagy családja mellett már nem bírta ezt csinálni (öt(!) lánya van). Amikor megszületett a második gyermeke, azt mondta, hogy ne haragudjatok, de én ezt már nem tudom rendszerszerűen csinálni - ki tudná átvenni a klubot? És ekkor vettem át a klub vezetését.
Nekem mindig az volt a vágyam a szívem mélyén, hogy egy olyan életérérzést teremtsek, ami régen a ZSE-ben (Zuglói SE - a szerk.) volt. Amikor száz-iksz ember jól érzi magát egy edzésen. Amikor lemész, és azt látod, hogy egy olyan közösség van, ahol fiatalok szeretik egymást, és taekwon-doznak, és vidámak, mindamallett hogy közben keményen szétcsapják egymást - és az a legjobb, aki a legkeményebb, legőrültebb. Egy nagy család, ahol együtt dobban a szívük. Én egy ilyen klubot akartam mindig csinálni, és mára 20 év után, úgy érzem ez sikerült” 

Honnan jött a Life Coaching ötlete?

„Sokat beszélgettünk arról, hogy mit is jelent számunkra a taekwon-do, milyen motivációink vannak, mere tartunk. Hoztuk az ötleteket mind a hárman, és az eremény, amit most láttok.

Az életemben arra törekszem, hogy annak minden része egy önkifejezés legyen. Benne legyek abban, amit csinálok. Teljes testtel, teljes energiával, odafigyeléssel. Nem csak az edzéseken, hanem minden pillanatban, az életem minden részét magas szinten éljem meg. Szerintem a minőségi életnek ez az egyik alapelve. Ha a legjobb tudásommal vagyok jelen, akkor ami rajtam múlik, azt megtettem. Tehát a sorsomat élem.

Magas szinten élni.

Ez egyszerűen minőségi kérdés – minden amit csinálsz, azt csináld a legjobb tudásod szerint. De ezt nem a teljesítményre értem, sokkal inkább az odaadásra, vagy önátadásra. Lehetőség szerint én köszönjek először, de ha rám köszönnek, biztosan visszaköszönök. Megadom az embereknek a tiszteletet, rájuk szánom az időt, a teljes figyelmemet. 

Ez a szemléletmód az, amit szívesen közölnék, illetve közölnénk több emberrel. Ezt a szemléletmódot gyakorlom én is a Taekwon-domban, oktatom a Budayban. Nem technikákat látok, hanem önkifejezést. És ezt viszem át az életem egyéb területeire - szeretném átadni szélesebb körben, és mondtuk azt, hogy

nyissuk ki a világra a Taekwon-dos kapukat, a mi taekwondónkat.

Külön öröm számomra, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt tanítványként, barátként, akikkel együtt tudunk járni ezen az úton. Gábor Zoltán és Bayer Péter mesterek a Talico építése mellett edzőként is részt vesznek a munkában. 

poos_valogatott.JPG 
Poós mester a Magyar ITF Taekwon-do válogatott keretének tart edzést

Miben más ez, mint a manapság nagyon népszerű új mozgásformák?

“Ilyen még nincsen Magyarországon. Van Zumba, van kick-fitness, meg fitbox, meg millió hasonló edzés. De mindegyik a testre, a fizikumra koncentrál. A bodyart - és hasonlók - a testtudatosságot helyezik a középpontba. A Taekwondo Life Coaching abban más, hogy itt konkrétan ki vannak emelve témák - mint egy coaching folyamatban - és ezen témákon keresztül értékekre mutatunk rá, és adunk irányt, kapaszkodót a változáshoz. A testtudatosságon keresztül lelki tudatosságot, azon keresztül pedig a minőségi életet közvetíti.”

Kik az elsődleges célcsoport?

“Elindultunk egy irányba, teszteltünk, sokat tapasztaltunk. Gyakorlatilag ma kimondhatjuk, hogy 30+-os korosztály az elsődleges célcsoport. Azok, akik az élet valódi értelme, középpontja iránt érdeklődnek. 
Mi a testi gyakorlaton és fejlődésen keresztül mondjuk el, hogy figyelj oda az egész életedre - mindezt kezdd el kicsiben, célok mentén, a hétköznapokban. A heti témák, amik köré az edzések épülnek, ehhez az úthoz jelentenek kapaszkodót. Egy évben 52 hét van, 52 hét alatt 52 téma. Ha valaki átlagosan 3 dolgot  megváltoztat az életében, annak a teljes élete meg fog változni.”  

Miért volt szükség a névváltoztatásra?

talico.jpg“Folyamatosan keressük a helyét ennek a típusú edzésnek, “terméknek”. Elsősorban azokat az embereket szeretnénk megszólítani, akik a tudatos élet és a harmónia irányába nyitottak. Taekwondósan úgy mondanám, hogy a “do”-ra nyitott emberek jelentik a célcsoportot, miközben részt vesznek egy erősen kardiós, a taekwon-do mozgásanyagára épülő zenés edzésen.

Ehhez volt szükség az új névre, picit más megközelítésre, hogy egyértelművé tegyük, miről is szól a Talico! Azt szoktam mondani, hogy egy embert egyszer lehet elérni, és vagy átmegy az üzenet elsőre, vagy nem. Ezért nagy a felelősségünk, hogy érthetőek, és egyértelműek legyünk. Ezért az új név, és a változtatás a honlapon is.”

Elsősorban nem Taekwon-dosoknak szól az edzés. Mi az ami esetleg mégis érdekes lehet a TKD-sok számára?

“Taekwondós vonatkozásban mindenkinek ajánlom a heti témákat, amelyek a Taekwondo Life Coaching Facebook oldalán és a honlapon is hetente megjelennek (http://talico.hu/heti-tema - a szerk.). Ezek a harcművészek számára nem idegen, elgondolkodtató írások, amelyeket a hétköznapjainkba is át tudunk ültetni. Nagyon fontosnak tartanám, hogy többet beszéljünk a do-ról a tkd edzéseken is.”

Úgy tudjuk, hogy nemrégiben bővült az edzők köre, kikről van szó?

“Nagy megtiszteltetés számomra, hogy immáron Békássy Csaba és Opra Szabó Zsuzsa mesterek is csatlakoztak a Talico csapathoz. Hiszem, hogy a részvételükkel még több emberhez tudjuk eljuttatni a harcművész értékeket és életszemléletet, egyidejűleg öregbítve ezzel az ITF Taekwon-do hírnevét.”

Köszönjük az interjút, sok sikert kívánunk a kezdeményezés népszerűsítéséhez!

„Én köszönöm!”

További információk a Talico honlapján: http://talico.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/TaekwondoLifeCoaching