Szigorodnak a doppingellenőrzések

A Nemzetközi Taekwon-do Szövetség egyre komolyabban foglalkozik a dopping-ellenőrzés kérdésével. Ki ne hallott volna manapság a különböző sportágakban egyre többször fellebbenő botrányokról? Szerencsére Szervezetünk nemcsak komoly szabályokat fektet a versenyek tisztaságának megőrzése érdekében, de jelentős figyelmet szentel a versenyzők és edzők megfelelő tájékoztatására: létrehozták az ITF Anti-Doping Unit-ot (ITF Doppingellenes Egység), melynek honlapja a http://www.itfadu.org címen érhető el, angol nyelven. A honlapon megtalálható az ITF doppingszabályzata - kicsit ugyan nyers, és elég hosszú. Emellett vannak oktató jellegű linkek, kvízek, játékok is az edzőknek szánt on-line kurzusok mellett.

itfadu_black.png

A Szövetség Facebook oldalán külön felhívják a figyelmet arra, hogy a világbajnokságon várhatóan 8-15 versenyzőt fognak kiválasztani (nőket és férfiakat vegyesen) véletlenszerű doppingvizsgálatra. Kiemelik, hogy akinél szabályszegést tapasztalnak, szigorú büntetésre számíthat: eltiltják, a nevét nyilvánosságra hozzák, illetve a vizsgálatok teljes költségét a sportoló nemzeti szövetsége kell, hogy állja. Érdemes lesz odafigyelni!

(Fejlécünkben található képünkön egy Paralimpikon írja alá a doppingellenes támogatói falat 2011-ben a londoni olimpia helyszínén. Forrás: flickr)