Remek magyar szereplés az EB-n

EB_2017_magyarcsapat_2.jpg

A Magyar Válogatott dobogós helyezettjei (Fotó: Opra Szabó Zsuzsa)

2017. április 20-23 között rendezték meg az ITF Taekwon-do Európa-bajnokságot Szófiában. A bolgár fővárosba 20 versenyzővel, edzőikkel és kísérőikkel érkezett a Magyar Válogatott. A versenyt a szabályoknak megfelelően az összes ITF Taekwon-do versenyszámban rendezték (küzdelem, formagyakorlat, erőtörés, speciáltechnika, tradícionális küzdelem, illetve csapatszámaik). A csapatot ezúttal Békássy Csaba (V. dan) Szövetségi Kapitány felkérésére Szalay Gábor (VI. dan) mester vezette. 

A 20 fős létszám az utóbbi évek magyar részvételeihez képest közepes méretű csapatnak mondható. Az Európa- és Világbajnokságokon számonként egy ország felnőtt kategóriákban 2, ifjúsági kategóriákban 3 versenyzőt indíthat (kivételt képez ez alól a tradícionális küzdelem, illetve a csapatszámok, ahol 1 pár, illetve 1 csapat nevezhető számonként).

A válogatott keret idén nagyon vegyes összetételű volt - sokadik éve válogatott kerettagok mellett idén több újonc is helyet kapott a csapatban - köztük olyan versenyzővel is, aki idén szerezte meg fekete öv fokozatát (ti. Világ- és Európa-bajnokságon csak fekete öves versenyzőket lehet nevezni). 

Az esemény a csapat számára szerdán a mérlegeléssel kezdődött - ahol kisebb izgalmak után mindenkit sikerült regisztrálni a súlykategóriájuknak megfelelően. Küzdelemben az adott súlycsoport alsó illetve felső határától maximum 500g eltérést enged meg a rendszer, amennyiben valaki a súlykategóriáján kívül esik, nincs lehetősége a versenyzésre, és kizárják a küzdelmi számokból. Két versenyzőnk volt súlyhatáron kívüli, de a szabályok szerencsére megengedik, hogy egy sikertelen mérlegelés után 1 órán belül egyetlen alkalommal újra próbálkozhassanak a versenyzők, így végül mindenki sikeresen lemérlegelt a csapatból.

A csütörtöki napon elsősorban formagyakorlatok zajlottak, délelőtt az ifjúsági, délután pedig felnőtt csoportokban. Az első érmes eredményeink a délután folyamán születtek, ahol Sepp Yvette (Telki TKD SE) végzett dobogót érő harmadik helyen a felnőtt női második dan formagyakorlatban. Yvette korábban nemzetközi versenyeken ifjúsági korosztályban több nemzetközi éremmel is büszkélkedhet, ezúttal a felnőttek között mutatta meg rátermettségét a komoly kihívást jelentő csoportban. A délután folyamán született egy meglepetés-eredmény is: Rizmayer Norbert (Sasok SE), aki 2015-ben Világbajnokságot, 2016-ban pedig Világkupát nyert küzdelmi versenyszámban, pástra állt formagyakorlat kategóriában is. Norbert ifjúsági versenyzőként, 1. dan kategóriában szerzett már korábban érmes helyezéseket, de felnőttként még nem sikerült neki, így a felnőtt férfi 2. dan erős mezőnyében szerzett bronzérme fontos mérföldkő lehet számára. 

A pénteki napon kezdték meg a küzdelmeket az ifjúsági korcsoportban, ahol több válogatott tag is tatamira lépett. A verseny legszebb eredménye is ezen a napon született: Mezei Nikolett (Barátság SE Battonya) EB- és válogatott újoncként a 2017. évi Európa-bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott a ifjúsági lány -65kg küzdelemben. 

Szombaton az ifjúsági kategóriák befejezése után újra a felnőttek léptek pástra, ahol legnagyobb éremesélyesünk Rizmayer Norbert volt. Norbert (ahogy azt korábban írtuk - Világbajnoki címmel és Világkupa-győzelemmel büszkélkedhet) az utóbbi pár év Európa-bajnokságain nem tudott kiemelkedően szerepelni, de idén a két nemzetközi titulus címvédőjeként nagy izgalommal vártuk kategóriáját. Végül a döntőbe jutva megismétlődött a 2015. évi Világbajnokság döntőjének párosítása, ahol ezúttal sajnos Norbert maradt alul finn ellenfelével szemben, ezzel végül a 2. helyet sikerült megszereznie.

Vasárnapra már csak csapatszámok voltak hátra. Az ifjúsági fiú csapat (Bella Richárd, Juhász Ábel, Kiss-Faludy Kende, Nagy Patrik, Szász Bence, Tóth Balázs) speciáltechnikai törés számban kiváló szerepléssel a második helyen végzett. A verseny utolsó csapatszámában, felnőtt férfi csapat erőtörésben a magyar csapat (Csorba Ádám, Nagy Adrián, Szalay Gábor, Szász Péter, Török Zsolt) jeleskedett, széttörésben a 3. helyet megszerezve állhattak fel a dobogóra.

Összesítésben ezzel 1 arany, 2 ezüst és 3 bronzéremmel az éremtábla 11. helyén végzett országunk a 29 nevezett országból.

Következő nemzetközi megmérettetés a júniusi Európa Kupa lesz Lengyelországban, majd ősszel Dublin várja az írországi Világbajnokság résztvevőit.

Az EB összes magyar eredménye az alábbi táblázatban érhető el itt.