Nemzetközi bírói képzés, beszámoló

Február utolsó hétvégéjén lezajlott az idei első nagy nemzetközi esemény, az IUC (International Umpire Course), melynek elsődleges célja az új szabályok pontosítása, gyakorlása volt. Lássuk Zsuzska beszámolóját, aki a kis magyar különítmény tagjaként részt vett a képzésen.

Spanyolország, Benidorm 2013. február 23-24.

Múlt hétvégén a csodás spanyol tengerparti Benidormban került megrendezésre az idei első európai szinterű bíróképzés. A 2013-ban bevezetésre kerülő újítások pontosabb megismerésére 26 országból 142 bíró érkezett a Gran Hotel Bali kongresszusi termébe. Jöttek lengyelek, oroszok, ukránok, finnek, svédek, kazahsztániak, németek, olaszok, írek, skótok, portugálok, norvégok, szlovénok, libanoniak, románok, görögök, hollandok, belgák, bulgárok, amerikaiak, spanyolok és mi hárman, magyarok.

Bos Nagymester vezényletével, Katz és Ottensen Mesterek minden kérdést kimerítő kitartó munkájával, valamint az ITF Bírói Bizottságának és az ITF Verseny Bizottságának tagjaival -  többek között Coos Van de Heuvel, Vones, Suarez és Cecconato Mesterek aktív részvételével - zajlott a bő másfél nap.

IUC_kuzdelem.jpg

Az ismertetett anyag teljesen lefedte a 2013-ban bevezetésre kerülő értékelési és pontozási újításokat, melyeket a versenyek színvonalának emelése végett vezetnek be. Volt workshop, ahol az új számítógépes pontozási rendszert próbálhattuk ki küzdelemben és formában, videók újfajta pontozás szerinti kiértékelése, rengeteg feltett kérdés és azok részletes megválaszolása.
A vezető mesterek egyben megnézték és leellenőrizték a benidormi lehetőségeket: helyiségeket, hoteleket, a sportcsarnokot, ahol majd októberben megrendezésre kerül az idei világbajnokság.
Az esemény természetesen nagy sikerrel zárult, sokak visszajelzése szerint ez volt az eddigi legjobb bírói szeminárium.
 

iuc_team.jpg

Benidorm olyan, mint egy mini Miami, van homokos tengerpart, pálmafák, égig érő hotelek és rengeteg étterem, amik csak akkor vannak zárva, amikor az ember éhes lesz délután :). Sok szép vespa, amiket este pár helyi sör megkóstolása után mindenképpen ki kell próbálni, meredek domboldal a szállásra vezető út közben - de nem gond, a kertekben a pálmalevelekbe kapaszkodva gyorsan visszaér az ember! A Hotel Bali liftjének emelet jelző gombjai a hatos lottóra hajaznak.
 

hotel_lift.jpeg benidorm_2.jpegbenidorm_1.jpeg

Egy laza kávé egy amerikai mesterrel (akinek amúgy édesanyja kínai, apja orosz) és egy másik mester társunkkal (aki kínai anyától ugyan, de francia, skóciában él és svájcban dolgozik), egek!
A spanyol asszonyságok meg azt hiszik, ha harmadszor is felteszik ugyanazt a pörgős-los-os kérdésüket, még egy külföldi is megérti. Így hát egy idő után megértettük, hogy megértettük. Szerintük. :)

Adios!

A hivatalos beszámoló az ITF honlapjáról elérhető itt.

Tags: