ITF Taekwon-do Világbajnokság - beszámoló

Véget ért a Taekwon-do Világbajnokság Dublinban, melyen újfent jól szerepelt a Magyar Válogatott. Összesen ugyan két számban sikerült érmet szereznie a csapatnak, de ezzel is sikerült 58 induló országból az előkelő 17. helyen végeznünk.

Helyezés Ország Arany Ezüst Bronz
1. Írország 10 8 8
2. Új-Zéland 8 6 13
3. Oroszország 8 1 9
...        
16. Skócia 1 0 3
17. MAGYARORSZÁG 1 0 1
18. Kolumbia 1 0 0

A 24 versenyzőből álló magyar csapatot ezúttal 6 edző kísért el (illetve több versenyző edzői szerepet is betöltött). Versenyzők mellett bírói fronton Solti és Gombos Attila mesterek képviselték hazánkat (Gombos mester a töréseknél töltött be vezető bírói szerepet, míg Solti mester pontozó, illetve center bírói feladatokat látott el), illetve Opra Szabó Zsuzsa mester pedig a verseny bírói adminisztrációjában és háttérfeladataiban töltött be fontos szerepet a verseny főasztalánál. 

vb2017_keret_MF.jpg

A Válogatott tagjai az új Mightyfist által szponzorált melegítőkben a VB-n

Az öt napos versenyre már hétfőn megérkezett a csapat: rövid városnézés és egy eligazítás után mindenki izgatottan várta a keddi mérlegelést és regisztrációt. A mérlegelésen mindenki sikeresen vette az első akadályt: küzdelemben induló versenyzőink egytől egyig gond nélkül belefértek a súlycsoportjaikba.

Az első nap inkább a formagyakorlatoké volt a fő szerep, ahol a csapatból többen is sikeresen vették az első akadályokat, de sajnos érmes helyezésig nem jutott senki.

Az első és legfényesebb érem viszont már a második versenynap délelőttjén megszületett: a délelőtt folyamán a center páston lebonyolított ifjúsági lány -65kg súlykategóriában a VB újonc Mezei Nikolett menetelt a dobogó felé. Stabil, nagyon taktikus küzdelmekben verekedte be magát a döntőbe, ahol a házigazda ír csapat egyik tagja várta, de végül őt is legyőzte, ezzel meghódítva a világot. 

Mezei_vilagbajnok.jpg

Mezei Nikolett Világbajnok!

Másik érmes helyezésünket az ifjúsági fiú csapatnak (Juhász Ábel, Bella Richárd, Tóth Balázs, Nagy Patrik, Szász Bence, Kiss-Faludy Kende) sikerült megszereznie, ifjúsági fiú csapat speciáltechnikai törés számban, ahol a srácok a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Dobogó közelébe került még szintén Mezei Nikolett speciáltechnikai törés számban. Juhász Ábel sajnos a 8 között búcsúzott küzdelemben, így lecsúszott a dobogóról. 

A kevésnek tűnő érmes helyezés ellenére az edzők pozitívan értékelték a versenyt: az utánpótlásunk nagyon erős, és a felnőttek versenyzőink is felveszik a versenyt a világ legjobbjaival. Még egy kis plusz odafigyeléssel, ügyesen felépített edzésmódszerrel akár a világ szűkebb elitjét is utolérhetjük - ahol azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek közül az országok közül a legtöbben állami támogatással tudják ezeket a kiemelkedő teljesítményeket nyújtani, míg a magyar versenyzők legtöbbször önerőből, vagy egyéni támogatásokból tudják csak a felkészülést és a versenyek költségeit biztosítani.

A verseny utolsó napján még egy hatalmas megtiszteltetés érte a Magyar Taekwon-dos világot: a Világbajnokság záró eseményén Pablo Trajtenberg, az ITF Elnöke személyesen nyújtotta át Harmat László Nagymesternek a IX. dan övfokozatot (cikkünket a témában itt találhatod)

A verseny után még egy kisebb izgalom várt a csapatra, ugyanis a válogatott nagy része a verseny utáni hétfőn utazott volna haza, viszont az Ophelia nevű hurrikán által keltett extrém időjárás miatt a legtöbb ország küldöttsége még egy nappal tovább kényszerült maradni, mert a járatok nagy részét törölték. Szerencsére a magyar csapat gépe - ugyan némi késéssel - de felszállt, és épségben hazaérkezett a teljes különítmény a keddre virradó éjszaka.

A következő válogatott esemény a tavasszal Szlovéniában megrendezésre kerülő EB lesz. A következő Világbajnokságot 2019-ben Németország rendezi majd, illetve a Világbajnokság idején zajló ITF Kongresszuson az is eldőlt, hogy a 2018-as ausztrál rendezésű Világkupát követően 2020-ban Szlovénia lesz a VK házigazdája.