IIC Terracina beszámoló

IMG_0086-001.jpg

A hétvégén zajott Terracinában, Olaszországban, immáron 122. alkalommal az IIC - International Instructor's Course (Nemzetközi Instruktori Szeminárium), melyen három magyar mester képviselte országunkat. 

Buday_mesterek_IICn-001.jpgAz olasz ITF Taekwon-do szövetség által szervezett eseményre országunkból a Buday Taekwon-do Klub három mestere: Hegedűs Endre, Opra-Szabó Zsuzsa, illetve Poós Péter - Országos Technikai Főinstruktor - mesterek látogattak el. Ezeknek az eseményeknek az elsődleges célja, hogy a legutóbbi (főként bázis-) technikai változásokat és pontosításokat kielemezze, és a nemzetközi viszonylatban ezeket a technikai újításokat és korrekciókat egységesítsék a különböző nemzetek vezető instruktorai felé. Ezen felül természetesen minden eseményen kielemzik egy-egy kiemelt részét a Taekwon-donak (mint pár évvel korábban a bécsi IIC-n a Kids képzést), a formagyakorlatokon illetve bázistechnikán felül ezúttal a formai küzdelmek és az önvédelem került górcső alá. 

A mostani kurzust Hector Marano Nagymester (az ITF Technikai bizottságának főinstruktora) mellett az utóbbi évek számos IIC-jén oktató Kim Ung Lan Nagymester és Pierre Laquerre mesterek tartották. A képzésen ezúttal összesen 120 mester vett részt: főként Olaszországból, de számos egyéb Európai országból képviselték magukat a résztvevők.

IMG_0048-001.jpg

Hangulatkép a szemináriumról

IMG_0081-001.jpgEzek a képzések az utóbbi években nem csak tüzetesen megvizsgálják a bázistechnikában és formagyakorlatokban, hogy melyik mozdulatot hogyan kell pontosan végrehajtani, hanem rávilágítanak arra az egységes rendszerre, ami alapján - logikusan gondolkozva - a mesterek önmaguktól is el tudják dönteni a technika pontosságát, helyességét: egy formagyakorlatot nem csak lépésről-lépésre, a technikák pontos végrehajtával tudják majd megcsinálni a mesterek, hanem megmutatják azokat az összefüggéseket, mely alapján a Taekwon-do teljes bázisanyaga sokkal tisztábbá, pontosabbá, egységesebbé válik. Az oktató Nagymesterek nem csak megmagyarázzák, milyen technikákat miért és hogyan csináljunk, hanem azt is, hogyan tanítsuk azt meg a tanítványoknak. 

Az újításokat Poós Péter mestertől a következő év eleji hazai technikai szemináriumon hamarosan Ti is elsajátíthatjátok.

IMG_0011-001.jpg

Terracina, Olaszország