Ferenc pápa tiszteletbeli fekete öves!

A Nemzetközi ITF Taekwon-do Szövetség magas rangú vezetői a Vatikánba látogattak, ahol Armando Grispino Nagymester (IX. dan) tiszteletbeli fekete övet adományozott a katolikus egyház fejének, Ferenc pápának!

popefrancis.jpg

Az alábbiakban Grispino Nagymester szavait olvashatjátok erről a rendkívüli eseményről:

"Februárban jómagam és az argentin nagykövet személyes okokból kezdeményeztük a kapcsolatfelvételt a Vatikánnal, hogy találkozhassunk Ferenc pápával. Ezt követően született az ötlet Pablo Trajtenberggel (a Nemzetközi ITF Taekwon-do Szövetség elnökével), hogy a szent városba tett látogatást kihasználva Ferenc pápának tiszteletbeli fekete övet és az ahhoz tartozó oklevelet adományozzuk.

Elérkezett az audiencia napja, június 3-án mindenki, aki lehetőséget kapott, útnak indult az argentin nagykövetségre, ahonnan Vatikánváros felé vettük az irányt a hivatalos vatikáni busz fedélzetén.

Érkezésünket követően egy, a hivatalos személyeknek fenntatrott helyre vezettek bennünket, a központi átriumba - és ezáltal a Szentatya közvetlen közelébe.

Csupa izgalom és meghatódottság közepette hallgattuk a pápa üzenetét a világon élő családoknak, melyben főként a családi együttléteket emelte ki. Ezért is osztom meg ezt a csodálatos élményt az ITF Taekwon-do nagyszerű családjával!

Külön szeretném kiemelni a Ferenc pápára olyannyira jellemző alázatosságot, melyet életvitelében, valamint az általa kedvelt kifejezésben is - "szegény temlom és a szegénység" - hangoztat.

Elmondhatom, hogy nagyon izgalmas volt hallgatni a szavait!

A protokolláris meghallgatás végén Ferenc pápa üdvözölte a megjelenteket, ahol Argentína nagykövete, Eduardo Valdes és a feleségem, Patrícia társaságában átadhattam a tiszteletbeli oklevelet és a fekete övet.

Az okiratot kezébe véve teljesen lenyűgözve, nemes egyszerűségével és kedvességével - ami oly jellemző rá - a Szentatya egy mosoly kíséretében a következőt mondta: "ezennel fekete öves Taekwon-dos vagyok".
Én voltam az utolsó személy, akit üdvözölt, ezért becses idejéből egy kicsit többet áldozott rám, még mindig mosolyogva tette hozzá: "ezennel te vagy a Vatikán ITF Taekwon-do nagykövete" - viccelődött.

Végezetül áldását küldte az összes Taekwon-dosnak, és nyitva hagyta a lehetőséget, hogy jövő évben a Világkupa után, melynek Magyarország ad otthont, az argentin válogatott felkeresheti őt az egyik audienciáján.

Kétséget kizáróan a legszemélyesebb tapasztalat, amit átéltem ebben a találkozásban ezzel az egyszerű emberrel, az a lenyűgöző béke volt, amely minden tettéből, szavából és mozdulatából sugárzott.

Engedjétek meg, hogy tanulva Ferenc példájából, tegyük félre az egónkat és adjuk tovább bölcsességünket tanítványainknak, amelyet Choi tábornoktól (a Taekwon-do megalapítójától - a szerk.) kaptunk.

Köszönöm Ferenc pápának, hogy lehetővé tette ezt a kevés, ám csodálatos percet magához közel, ahogy Ő mondta: "imádkozz értem".
Köszönet feleségemnek, Patríciának a támogatásáért és kitartásáért,
köszönöm Eduardo Valdes Nagykövet Úrnak, minden kedvességét.
Köszönöm az összes Taekwon-dos barátomnak, Trajtenberg Elnök Úrnak, a főtitkárnak, Ferrandonak és a Nagymestereknek, akik támogattak kezdeményezésemben,
és köszönöm Neked, hogy megoszthattam ezt az élményt Veled is!

Tisztelettel,
Armando Grispino Nagymester"

Forrás és további képek: 
https://www.facebook.com/InternationalTKDFederation/posts/1116192231728670
Képek: International Taekwon-do Federation