Dan vizsga 2013 - beszámoló

“Elérkezett az ünnepélyes pillanat ismét, amikor új mestereket avatunk, illetve régebbi mesterek magasabb fokozatra lépnek. Ez azt jelenti, hogy megint eltelt egy év. Hihetetlen, hogy ilyen léptekben telik az idő, nemrég ünnepeltük a szövetség harmincéves évfordulóját 2007-ben, és már közeledik a negyven éves. … Megpróbáljuk megragadni az időt, akár csak egy múló pillanatig, még ha csak kevés sikerrel is. Sokat fejlődtetek nagyon...” - kezdte Harmat László VIII. danos nagymester a 2013. évi danvizsgán eredményesen szereplő sportolók ünnepélyes mesterré avatását.

A központi edzőteremben rendezett két napos eseményen 35 fő kezdte meg vizsgáját, végül 33-an kapták meg a soron következő övfokozatot. Huszan első danra, kilencen másodikra-, hárman harmadikra, Könczöl Alexandra pedig negyedik danra vizsgázott sikerrel. Harmat Mester külön kiemelte, hogy a harmadik magyar négy danos hölgyet tisztelhetjük személyében.

Az elmúlt években megszokott rend szerint az első nap a formagyakorlatokkal kezdődött: a vizsgázók idén hármasával mutatták be a tull-okat: egy kijelöltet-, valamint az az utolsó hármat. Ezután elméleti rész következett, melynek keretében a taekwon-do történetéről, mozgásanyagáról, technikáiról, valamint a versenyek lebonyolításáról kérdeztek a vezető mesterek.

Ezt követően került sor az állóképességet komolyan igénybe vevő célpontozásra.

Az önvédelem az esemény egyik igen látványos része: első danra fogásból-szabadulás volt a feladat, a magasabb szintre vizsgázók esetében már fegyverrel (bot, kés) történő támadások elhárítása volt a cél. Akik még csak most ismerkednek az önvédelemmel, jó, ha tudják, hogy a támadást követő első technikának egy gyors és kíméletlen fájdalmat okozó kontrának kell lennie, és csak ezt követheti a fogásból-fojtásból szabadulás, ami után - húsvét lévén aktuális - célszerű azonnal felvenni a nyúlcipőt.

onvedelem2.jpg

Az első nap utolsó vizsgafeladata a tradicionális küzdelem volt, melyet a vizsgázók szépen teljesítettek. Szász Péter V. danos mester értékelte a gyakorlatokat, kiemelte a szemmel láthatóan egyre magasabb technikai színvonalat. Érthető módon a világversenyeken induló párosaink - Volenik Gabi és Herbák Tomi, valamint Csorba Ádám és Nagy Adrián - gyakorlata volt a leginkább kiemelkedő (ezekről később videó is lesz oldalunkon), de a többieket is dícséret illeti.

A második napon a fegyveres önvédelmek után következtek az erőtörések. A 18 év feletti férfi vizsgázóknak egy téglát kellett eltörni valamilyen szabadon választott kéztechnikával, a hölgyek és a fiatal korúak ugyanennél a feladatnál deszkát törtek, majd lábtechnikák következtek: hölgyeknek dollyo- és a yop-chagi, férfiaknak szintén yop-chagi, és pande dollyo erőtörés volt az elvárás. Ezután következtek a speciál technikák: felnőtt férfiaknál akciótörés - itt láthattunk néhány izgalmas kombinációt -, majd az egész társaságnak az ügyességi, egy felugrásból több technika kivitelezése ún. spec. (vékonyabb) deszkákra.

IMG_6578.jpg

Utolsó kihívás az erőnlét, melyre igencsak fel kellett készülni: 5 perc annun sogi után fekvőtámasz - nemtől és életkortól függően akár százat is le kellett nyomni. Mindezek után a tradicionális ütések jöttek, amikor is az elmúlt két nap minden feszültségét és izgalmát levezethették a résztvevők.

Nagymester rövid összefoglalóját követően végezetül ünnepélyes mondatokkal avatta mesterré a sikeres vizsgázókat.

dan_vizsga_2013_csapat.jpg

A vizsga lebonyolítását Fülpesi Tibor VI. danos-,  Sebestyén Pál, Szalay Gábor és Szász Péter V. danos-, valamint Gombos Attila IV. danos nemzetközi mesterek segítették.

Összességében elmondható - és ezt Nagymester, valamint a jelen lévő vezető mesterek is megerősítették -, hogy vizsgázóink egyre magasabb szintű felkészültségről tesznek tanúbizonyságot.

A régi időkhöz képest nagyságrendekkel több fekete övese van a Magyar ITF Taekwon-do Szövetségnek. Nekik olyan tudással kell rendelkezniük, mellyel jó példát mutatnak az alacsonyabb övfokozatú sportolóknak.

Sikeres vizsgát tettek

I.dan fokozatra: Béres Ákos, Szommer István, Navratil Tamás, Polyák István, Igricz János, Tamás Boglárka, Szűcs Gábor, Bálint Balázs, Bálint Gergely, Miklós Alexandra, Fodor Benjámin, Bakács Cintia, Dr. Molnár Gabriella, Korsós István, Holló Gergely, Kosztyu Veronika, Bernáth Petra, Patyi Gergő, Tóth András, Verbai Zsolt

II.dan fokozatra: Béres Richárd, Farkas Pál, Nagy Adrián, Kanid Samreth-Nimol, Varga Róbert, Csiszár Nóra, Szabó István, Bots Szabolcs, Tóth József

III.dan fokozatra: Lódi Vivien, Herbák Tamás, Crhappan Róbert

IV.dan fokozatra: Könczöl Alexandra

A TKD Infoportál csapata ezúton gratulál minden vizsgázónak!

A vizsgáról készült képek az Infoportál Facebook oldalán elérhetőek!