Beszámoló - IUC Budapesten

Múlt hétvégén Budapesten került megrendezésre a Nemzetközi Bírói Szeminárium (International Umpire Course - IUC). Hazánk első ízben adott otthont ennek a rangos nemzetközi eseménynek, melyen 153 külföldi és hazai mester regisztrált. A képzés lényege, hogy az EB-n, VB-n történő bíráskodásra felkészítsen, valamint a nemzetközi bírói igazolás megszerzésére is az IUC-n van lehetőség. 

A szeminárium helyszíne a budapesti Danubius Health Spa Resort Helia hotel konferenciaterme volt, a szervezés oroszlánrészét Harmat László Nagymester felkérésének eleget téve Szász Péter mester végezte.

GM_talking.JPG

A képzést Grandmaster Wim Bos, Master Alberto Katz és Master Harry Vones tartották. A szombati napon az oktatás az elméleti résszel kezdődött, az új szabály kiegészítések pontról-pontra történő átrágásával. A vezetők hangsúlyozták, hogy a módosítások célja az átláthatóbb, tisztább pontozás, melynek fókuszában a versenyzők állnak. Bos mester többször is megjegyezte, hogy nagyon fontos az edzők, bírók visszajelzése, hogy az esetleges félreértésre okot adó részeket, betarthatatlan szabályokat javítsák és kiemelte, hogy mindenképpen érdemes eljuttatni hozzájuk a kérdéses észrevételeket, mert több szabálymódosítás is ilyen visszajelzésekből született.

Vones.JPGA délutáni blokk a szabályértelmezések mellett a pontozó rendszer használatával, és a bírói protokoll megvitatásával folytatódott. Itt olyan érdekességekre derült fény például, hogy mi az oka annak, hogy formagyakorlatnál a pontozóbírók székei másfél méter távolságra vannak elhelyezve egymástól: egyrészről a bírók így különböző szögből láthatják a két versenyző formagyakorlatát, így tisztább képet tudnak alkotni azok pontosságáról, másrészről a semlegesség elve miatt; vagyis azért, hogy pontozás alatt ne tudjanak egymással kommunikálni.

Az este egy hivatalos vacsorával zárult, melyen a résztvevőket hazai ételekkel fogadták. A hangulatot egy kiváló vonósnégyes biztosította, a vezető mestereknek pedig a tradicionális magyar különlegességeket tartalmazó ajándékcsomag mellett egy IUC témájú tortát prezentáltak a szervezők.

breaking.JPGA második napon Katz és Vones mesterek a protokoll információkat, illetve az erő- és speciáltechnikai törés szabályainak értelmezését vették át, ezután a vezetőbírói karjelzésekkel, majd a küzdelem pontozásával folytatódott a nap. Az esemény utolsó blokkjában jutott idő a tradícionális küzdelem, valamint az egyéni- és csapat formagyakorlatok pontozására is.

A szeminárium végén 138-an kapták meg a nemzetközi bírói minősítést.

A szabálymódosítások az idei jesoloi VB-n már érvényben lesznek, így érdemes tanulmányozni azokat (http://www.tkd-itf.org/wp-content/uploads/2014/10/Amendments-2015.pdf - angol nyelven).

magyar_birok.jpg

További képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.418830188275579.1073741832.313...

Angol nyelvű beszámoló az AETF oldalán főszerkesztőnk tollából: http://itfeurope.org/NL2015-01-40.html