Bírói szeminárium, beszámoló

A idei nemzetközi versenyeken, valamint hazánkban a Magyar Bajnokságot követő megmérettetéseken már új szempontok szerint zajlik a versenyzők értékelése. Hogy mindenki tisztában legyen a változásokkal, Solti Attila és Gombos Attila nemzetközi mesterek képzést szerveztek, hogy megosszák információikat, tapasztalataikat. A szeminárium április 20-án került megrendezésre és közel 70 magas öves taekwon-dos volt kíváncsi az előadásra.

biroi1.jpg

Az első részben az elmélet átbeszélése volt a leghangsúlyosabb, a jelenlévők rengeteg kérdéssel bombázták Attiláékat. Számos téma előkerült, ezek közül néhány - a teljesség igénye nélkül: a versenyzők ruházata és védő felszerelése, tull-ok újfajta pontozása, a bírói karjelzések változása a küzdelmi szabályrendszerben.

biroi_karjelzesek.jpg

A második blokkban a szervezők bemutatták a közelmúltban megrendezett bulgáriai Európa Kupán használt pontozó rendszert. Ezentúl minden nemzetközi versenyen kötelező lesz ilyen, vagy hasonló elektronikus rendszer használata. Ennek az a lényege, hogy a pontozásról folyamatos visszajelzést kaphatnak a nézők, az edzők és a versenyzők is.

pontozas.jpg

Lehetőség volt az új szempontok szerinti formagyakorlat- és küzdelem értékelésének tesztelésére is: két önkéntes tanítvány bemutatóit közösen elemezték a résztvevők, kivesézve a jellemző hibákat, illetve pontozási nehézségeket. A minimum III. dan övfokozattal rendelkezők tesztelhették vezető bírói képességeiket. A jelenlévők végezetül egy tesztet töltöttek ki, ahol felelevenítették az aznap tanultakat.

biroi-uccso.jpg

A megkérdezettek egyöntetű véleménye az volt, hogy az új rendszer használata nem lesz egyszerű, legfőképp a formagyakorlatok pontozása okoz majd nehézséget - míg a bírók korábban összehasonlították a versenyzőket, most hibákat kell számolni és ennek megfelelően pontokat levonni - ez teljesen más az eddigi gyakorlathoz képest.   

A résztvevőknek már birtokukban van a szeminárium teljes vázlata, az új nemzetközi verseny- és bírói szabályzat, valamint a bírói jelzésekkel kapcsolatos összefoglaló.

Ezúton köszönjük a szervezést Solti Attilának és Gombos Attilának! Bízunk benne, hogy a változásokkal járó nehézségeken hamar túllépve sikerrel fogjuk alkalmazni az új megoldásokat!

Az új szabályokról hamarosan bővebben is beszámolunk.

Tags: