TKD Elmélet: Forma 6. rész - Choong-Gun

An_Jung-geun.JPGFormagyakorlat-sorozatunkat a sorban következő 6. számú formagyakorlattal folytatjuk, mely nevét An Choong-Gun-ról (egyes romanizációk szerint An Jung-geun) kapta, aki Koreáért vívott függetlenségi harcáról, illetve Hirobumi Ito Japán helytartó meggyilkolásáról volt ismert. 

Choong-Gun 1879. szeptember 2-án látta meg a napvilágot. Gyermekkorában kínai irodalmat és nyugati tudományokat, de sokkal jobban érdekelte a harcművészet és a lövészet.
 
16 éves korában megkeresztelték, a katolikus keresztneve Tamás lett. Később a japánok elől bujkálva hónapokat töltött egy templom menedékében, ahol a katolikus tanokról rengeteg eszmecserét folytatott az ottani pappal. Vallását élete végéig megtartotta, feleségének írt utolsó levelében arra kérte őt, hogy a fiukat nevelje papnak.
 
25 éves korára a széniparban tevékenykedett, de elkötelezte magát a koreai fiatalok oktatása mellett az 1905-ös Japán-Koreai (“Eulsa”) egyezmény után (mely az orosz-japán háború lezárása után Korea japán megszállásáról, az ún. protektorátusról szólt). Északnyugat koreában magániskolákat alapított a koreai gyerekeknek. 1907-ben Vlagyivosztokba emigrált, ahol csatlakozott a Korea felszabadításáért egyesült fegyveres erőkhöz. Altábornagyi rangban számos támadást indított csapatával a japán erők ellen.
 
1909-ben elhatározta, hogy megöli Hirobumi Ito-t Korea japán helytartóját (aki e rang előtt eredetileg a Choshu tartomány szamurája, hercege volt, majd később ő lett Japán első miniszterelnöke, mely rangot még 3-szor szerezte meg élete során). Ito Harbin-ban, Mandzsúriában vett részt egy szervezett találkozón az orosz pénzügyminiszterrel. 1909. október 26-án Ito épp a tárgyalásokról tért vissza az oroszok képviselőjével. A vasútállomáson An az őröket megkerülve került a vonathoz, FN M1900-as típusú pisztolyát ebédes dobozába rejtve. Háromszor lőtt rá Ito-ra, majd megsebesített további 3 embert köztük Kawagami Toshihiko-t, Japán konzul tábornokot. A lövöldözés után oroszul Korea függetlenségéért kiáltott ("Корея! Ура!"), majd egy koreai zászlót lengetett. Az orosz őrök végül elfogták, majd átadták a japán hatóságoknak.

hiro_bumi_ito.jpg
 Hirobumi Ito meggyilkolása a vasútállomáson

A tárgyaláson An a következő vádakat hozta fel Ito ellen, mellyel tettének okát indokolta:

1. Myeongseong koreai császárnő meggyilkolása.
2. Gojong császár tróntól való megfosztása.
3. 14 egyenlőtlen egyezmény ráerőltetése Koreára.
4. Ártatlan Koreaiak mészárlása.
5. A koreai kormány erővel történt megszerzése és birtoklása.
6. Koreai vasutak, bányák, erdők, folyók kifosztása.
7. Japán pénzek használatának ráerőszakolása a koreaiakra.
8. A koreai fegyveres erők feloszlatása.
9. A koreai oktatás akadályoztatása.
10. Koreaiak eltiltása a külföldi tanulás elől.
11. Koreai könyvek elkobzása és elégetése.
12. Pletyka terjesztése, mely szerint a koreaiak japán védelmet akartak.
13. A japán császár megtévesztése, mely szerint a koreai-japán kapcsolatok békések, pedig tele van erőszakkal és konfliktusokkal.
14. Ázsia békéjének megtörése.
15. Komei császár meggyilkolása.

thomasahn.jpgÁllítólag japán fogvatartói szimpátiájukat fejezték ki felé, teljes mértékben egyetértve elveivel. Számos ügyvéd, börtönőr csodájára járt hatalmas lelki erejének, tisztességének és emberségének. 6 tárgyalás után ítélte halálra a japán bíróság. A bíró megígérte, hogy kivégzését még pár hónappal el tudják húzni, de Tokió követelte az azonnali cselekvést. An háborús bűnösként szeretett volna meghalni, golyó által, de helyette a japánok a nyilvános akasztást választották, mint egy közönséges bűnöző esetében.
 
1910. március 26-án végezték ki Lui S(h)ung börtönében. 
 
Személyéről számos helyen emlékeznek meg, különböző írásokban, versekben, szobrokkal. Nevét viseli a Dél-Koreai haditengerészet SS 075 jelzésű tengeralattjárója az ROKS An Jung-geun. Életéről filmet is rendeztek, melynek posztere a cikk bal oldalán látható. A filmről a lenti forrásjegyzékben találhattok részletesebb információkat. 
 
A formagyakorlat összesen 32 lépésből áll, mely a taekwon-dos hagyomány szerint arra utal, hogy életének 32. évében halt meg, holott a wikipedián található dátumok szerint csupán 30 éves volt (a koreai nyelvű wikin található források is ezt igazolják).

Némi utánajárás után kiderült, hogy valójában mi is az igazság, és ennek oka pedig az Ázsiai korszámításban keresendő. A hagyomány szerint egy gyermek korát az anyaméhben történt fogantatás pillanatától számítják, és - szintén a hagyományok miatt - amikor egy gyermek megszületik, akkor számít 1 évesnek. A másik fontos információ, ami a másik évet magyarázza a 30 és 32 közötti különbségből, az az, hogy a kor nem a születésnapon növekszik eggyel, hanem minden holdújév kezdetekor. Magyarán ha a holdév utolsó napján megszületik a gyermek, akkor 1 évesnek számít, és amennyiben akár már másnap eljön a holdújév, akkor életének második napján már 2 évesnek tekintik. Így történhetett ez Ahn Choong-Gun esetében is - megszületett 1979 szeptemberében, amikoris már 1 évesnek számított, majd valamikor március előtt eljött a holdújév, betöltötte a 2 éves kort, és mikor kivégezték, már életének 32. évében járt. 

Megjegyzés, hogy általában mindkét számítási módszert használják, de a hivatalos eljárásokban, papírokon a nyugati - általunk is használt - korszámítás a mérvadó, így például a különböző korhoz kötött tilalmaknál (alkohol, dohány, szerencsejáték) sem lehet ezzel csalni.

A gyakorlatot a már megszokott előadójától az alábbi videón láthatjátok. Érdekesség, hogy a videó címében Joong-Gun, a videóban pedig a Joon-Gun felirat szerepel - ahány hely, annyi romanizáció :)

A történelmi háttér projekt első kiemeltjeként további cikkekkel fogjuk bővíteni ezt a cikket, itt alább olvashatjátok majd az ide vonatkozó további történeti részletet.

  1. Choong-Gun története: Orosz-Japán háború és az Eulsa egyezmény

Források:
http://www.hancinema.net/korean_movie_Thomas_Ahn_Jung-geun.php
http://en.wikipedia.org/wiki/An_Jung-geun
http://en.wikipedia.org/wiki/Ito_Hirobumi