Hatalmas sikerek az Európa-bajnokságon!

Április 24 és 27. között rendezték az idei ITF Taekwon-do Európa-bajnokságot. A verseny házigazdája ezúttal Rimini városa volt, az esemény helyszíne a pár évvel ezelőtt épült Playhall Sportcsarnok remek atmoszférát biztosított.

A rendezvény szervezéséhez ezúttal egy magyar név is fűződik: Solti Attila mester tavaly óta az AETF (Európai Szövetség) három fős Bírói bizottságának tagja; ez a testület felel a nagyobb események lebonyolításáért. Idén ő volt a felelőse az EB időbeosztásának kézben tartásáért,  ami ezúttal igen precízre sikeredett. Mint a legtöbb nagy létszámú versenyen, előfordulnak kisebb-nagyobb csúszások, azonban idén - az utolsó napot leszámítva - nem volt ilyen, a kategóriákat mindig időben bemondták, így lehetett tervezni - ami a versenyzőknek a felkészülés miatt nagyon sokat jelent.

valogatott_rimini.jpg

Az új vezetéssel felsorakozó magyar válogatott 27 versenyzővel indult, busszal vágtak neki a közel 13 órás útnak. A versenyzőket 11 fő - edzőik, bíróink és idén először masszőr és kineziológus kísérte el.

Az Infoportál Twitteres és Facebookos tudósításaiból már értesülhettetek arról, hogy az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar vonatkozású Európa-bajnokságát zártuk. Az érmet nem szerzők közül  is számos versenyzőnk jutott a dobogó közelébe, vagy kapott ki a későbbi Európa-bajnoktól - ami az egyenes kieséses rendszer sajátossága.

Cikkünkben egy részletesebb beszámolót olvashattok éremszerzőinkről (a medálok megszerzésének sorrendjében).

Murinai Dániel, felnőtt férfi formagyakorlat, II. dan - BRONZ

Dani már rutinos versenyzőnek számít a mezőnyben, több mint hét éve indul nemzetközi versenyeken. Erősségei az egyéni- és a csapat formagyakorlat. Egyéniben már ifiként szerzett EB bronzérmet hét évvel ezelőtt, illetve két éve Mariborban, szintén harmadik helyzést. Idén ő hozta el a magyar csapat első érmét, a későbbi Eurpópa-bajnoktól kapott ki az elődöntőben, így megszerezve élete harmadik EB-s bronzérmét.

Lódi Levente - ifjúsági fiú egyéni küzdelem, +75kg - BRONZ

Levente a tavalyi világbajnokságon éppenhogy lecsúszott a dobogóról, mert a negyeddöntőben hajszállal, de kikapott ellenfelétől, az idei EB-n azonban tovább menetelt és nagyszerű teljesíményt nyújtva jutott az elődöntőbe. A döntőbe jutás ugyan nem sikerült, de egy szépen csillogó, rég megérdemelt bronzérmet szerzett.

Tatorján Anna - felnőtt női formagyakorlat, III. dan - BRONZ

Tatorján Anna egyedüli magyar indulóként vett részt ebben a kategóriában és játsznyi könnyedséggel győzte le ellenfeleit a selejtezőkben, szintekkel jobb teljesítményt nyújtva kihívóinál. Őt is a későbbi Európa-bajnok, egy lengyel versenyző ejtette ki a negyeddöntőben, azonban teljesítménye így is kiemelkedő magas danosok formagyakorlatában.

Csorba Ádám, Nagy Adrián, Korsós Ádám, Lódi Levente és Molnár Márk  - ifjúsági fiú csapat speciáltechnikai törés - BRONZ

Az ifi fiúknál idén minden versenyszámban ez az öt fős csapat képviselte hazánkat, akik minden versenyszámból férfiasan kivették a részüket! Speciáltechnikai törésben sikerült megszerezniük a harmadik helyezést.

csorba_nagy_erem.jpg

Csorba Ádám és Nagy Adrián - ifjúsági fiú tradícionális küzdelem - ARANY

Ádám és Adrián, akik a tavalyi EB-n bronzérmet szereztek, idén hosszas és kemény felkészülés után érkeztek a helyszínre. A gyakorlatukat olymértékben tökéletesre csiszolták,  hogy első ellenfeleiknél klasszisokkal jobb teljesítményt nyújtottak. A versenyszámról tudni kell, hogy egyenes kieséses rendszerben zajlik, így az előre megkoreografált gyakorlatot minden egyes továbbjutásnál meg kell ismételni és tökéletesen kell bemutatni. A jelek szerint ez sikerült is: a döntőben az ellenfél párosának is viszonylag erős gyakorlata volt, de az öt tagú bírói testület Ádámot és Adriánt látták jobbnak, ezzel a fiúk magabiztosan nyerték a kategóriát - tradijukat egyébiránt több helyen is viszont láttuk már az Interneten, az olaszok a felvételhez a “spettacolo” (magyarul “lenyűgöző”) jelzőt biggyesztették, és a videót azóta különböző országok magas danos vezetői osztották meg követendő példaként.

 

Zsarkó Dániel Péter - felnőtt férfi egyéni küzdelem, -78kg - EZÜST

Péter régi, rutinos versenyző, a Taekwon-don kívül más küzdősportban is régóta jeleskedik. Egy kicsit keményebb stílusban küzd az átlagnál, amit a bírók általában negatív pontokkal jutalmaznak. Villámgyors és pontos technikáiról elhíresült versenyzőnknek idén sikerült megtalálnia magát, és olyan szinten tartania a küzdelem hőfokát, hogy a selejtező mérkőzéseket sorra megnyerje. Az elődöntőben egy tiszta fejtalálat után kellett ápolni ellenfelét - akinél már az előző körben is kérdéses volt, hogy tudja-e folytatni meccsét. A vetélytárs végül feladta a mérkőzést, így Peti jutott tovább a döntőbe, amely a nap egyik kiemelt eseménye volt a center páston. A fináléban ukrán ellenfelének összejött minden, így Peti a dobogó második fokára állhatott fel.

roni_erem.jpg

Kosztyu Veronika - felnőtt női egyéni erőtörés - ARANY

Roni nem túl régen kezdte a Taekwon-dot. A tavalyi évben megszerezte a fekete övet, és mivel itthon megnyerte az OB-t erőtörésben, gondolt egy nagyot, és elindult a 2013-as EB-n. Itt hatalmas meglepetésre második helyezést ért el, dobogós lévén pedig megszerezte az indulási jogot az idei kontinensviadalra is, ahol újabb meglepetést okozott a csapatnak: az erős mezőnyben bejutott a legjobb 6 közé. A széttörésben az első körben yop chagit húztak a bírók, de ez a technika senkinek nem sikerült. A következő körben a song-kal következett: itt az első versenyző sikertelenül próbálkozott, Roni a második deszkát “megrepesztette”, amit a bírók a szabályok szerinti 1 ponttal jutalmaztak. Innentől már csak az izgalom következett - és többek között a többszörös Európa- és világbajnok német versenyző högy is, akinek szintén nem sikerült ez a technika. Végül a 6 továbbjutott közül csak Roni technikája ért pontot, így ő lett az Európa-bajnok, aki mindjárt az edzők nyakába vetette magát boldogságában.

Romero Alicia  - ifjúsági lány egyéni erőtörés - ARANY

alicia_erem.jpgIfi lány erőtörés kategóriában három magyar versenyzőnk is indult. Alicia eddig nem jeleskedett nagy nemzetközi eseményen erőtörésben, így nem tudtuk, mit várhatunk tőle. Ő volt az utolsó versenyző, aki megpróbálta eltörni a három különböző technikára felrakott deszkalapokat: song-kalra egyet, yop chagira kettőt, és dolyora szintén egy lapot kellett eltörniük a versenyzőknek. A mezőnyben az összes indulón kifogott a yop chagi, így a legjobbak is csak 6 ponttal vezették a táblázatot, ahhoz tehát, hogy Aliciának esélye legyen az éremszerzésre, legalább 6 pontot kellett szereznie. A song-kal nem okozott különösebb problémát, így rögtön 3 pontot zsákmányolt. Mikor eltörte a lapokat a többiek által mumusnak titulált yop chagivel, mindenkinek elakadt a lélegzete - ekkor már 9 ponttal nyerésre állt, bár ezt feltehetően sem edzője, sem a bírók, sem ő maga nem vette ez észre az adott pillanatban. Már nem lett volna szükség rápróbálni az utolsó deszkalapra, anélkül is megvolt az Európa-bajnoki cím, de ő azt is eltörte, így 100%-os teljesítménnyel állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Csorba Ádám, Nagy Adrián, Korsós Ádám, Lódi Levente és Molnár Márk  - ifjúsági fiú csapat erőtörés - EZÜST

Az utolsó napon az ifi fiúk erőtörésben is megmérettettek. Itt az öt technikából hármat sikerült eltörniük, amivel 15 pontot értek el, holtversenyben a román csapattal. Az első hely sorsát széttörés  döntötte el: a kisorsolt technika a yop-chagi volt, 3 fehér és 1 barna lappal. A mieinknél az utolsó lap tört be, ezzel pedig 1 pontot szereztünk. A románoknak csupán egy hajszállal sikerült jobban a feladat teljesítése: versenyzőjük két lapot tudott berepeszteni, ezzel 2 pontot értek el, így csapatunk második érmét gyűjtötte be, ezúttal egy ezüstöt.

erik.jpg

"Érik a szőlő" - a csapat szurkolói rigmusa az éremosztások után

Válogatottunk összesen 9 érmet - 3 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzérmet - szerzett, így az utóbbi idők legjobb EB szereplését nyújtották. Az összesített éremtáblázaton a 30 résztvevő országból a 9. helyet sikerült megszereznünk, olyan nemzeteket megelőzve, mint Ukrajna vagy Szlovénia, akik a kiválóan küzdő, profi versenyzőikről híresek. A mezőnyt egyébiránt idén is toronymagasan a lengyelek uralták, illetve a norvég és ír csapatok teljesítménye volt kiemelkedő.

A kiváló teljesítményért nem csak a versenyzőket, hanem felkészítő edzőiket és a csapatot erősítő szakemberi gárdát is köszönet illeti, hiszen munkájukkal nagymértékben hozzájárultak a magyar válogatott sikeréhez!

A teljes éremtáblázatot az alábbi linken érhetitek el:

http://euro2014.pztkd.lublin.pl/assets/2014_Euro/pdfs/classifications/13...

További képek az Infoportál Facebook oldalán: